haberkartali.net

Beşiktaş’ın Avusturya kampından detaylar

17 Temmuz 2022 - 14:00
GOAL Türkiye, Beşiktaş'ın 5-16 Temmuz tarihleri arasında düzenlediği Avusturya kampını ve hazırlık maçlarını inceledi.

2022-2023 sezonu hazırlıklarına 27 Haziran Pazartesi günü BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde başlayan Beşiktaş, 5 – 16 Temmuz arasında ise Avusturya kampındaydı.

Kartal, Avusturya’da üç hazırlık maçı oynadı. İlk karşılaşmada Werder Bremen’i 2-1 mağlup eden siyah-beyazlı takım, ikinci maçta Viktoria Plzen ile 0-0 berabere kaldı.

Valerien Ismael’in öğrencileri, kampın ‘oldukça sert’ geçen son maçında ise Almanya Bundesliga ekibi Mainz 05’i 1-0 mağlup etti.

Peki Beşiktaş, üç karşılaşmada nasıl bir görüntü sergiledi? Hangi oyuncular ön plana çıktı ve yeni transferler ne kadar süre aldı?

GOAL Türkiye, Kartal’ın Avusturya kampına bir göz atıyor…

Oyun anlayışı

Herkesin bildiği gibi Valerien Ismael, yeni sezonda da 3-4-3 dizilişini benimseyecek. Kartal, hazırlık maçlarının üçüne de bu diziliş ile çıktı.

Fakat bu 3-4-3’ün ileri üçlüsündeki düzen değişiyor. Örneğin Werder Bremen ve Mainz maçlarında santrforun yanında iki kenar forvet kullanan Valerien Ismael (Sağ kenar: Boyd-N’Koudou-Emirhan Delibaş-Ghezzal / Sol kenar: Cenk-Oğuzhan Akgün-Emirhan Delibaş-Muleka) Viktoria Plzen maçında ise daha çok 3-4-1-2 oynatıp forvetlerin arkasında bir 10 numara (Emirhan Delibaş-Ghezzal) bulundurdu.

Tabii ki bu dizilişler maç esnasında sürekli değişiyor.

Bu üç maçtaki en büyük ana fikir, Beşiktaş’ın ön alan baskısını ne kadar önemsediği oldu.

Top bazen stoperlere, bazen de beklere geldiğinde – ki bu maçtan maça, teknik ekibin yapacağı analiz sonucunda uygulanacak yönlendirmelere göre değişir- öndeki üç oyuncu belirli zaman aralığında pres uyguluyor.

Bu esnada tamamen rakip yarı alana yerleşen takımda stoperler de orta sahaya kadar geliyor ve savunma hattı bir hayli önde kuruluyor.

Bu kurguda stoperlerin de oyuna yüksek katılım gösterdiğini söylemek gerek. Özellikle sol stoper Montero, top Beşiktaş’tayken sık sık rakip yarı alanda bulunup sol iç kulvardan ceza sahasına direkt toplar gönderiyor.

Montero, bu ortaları üç maçta da çok kez denedi. Buradan yola çıkarak, sezon boyunca sahipsiz topları kazanmanın Beşiktaş için hayati bir önem kazanacağı sonucuna ulaşabiliriz.

Tabii bu riskli oyun, Montero gibi ağır stoperlerin zaaflarını da sezon boyunca ortaya çıkarabilir. Bu yüzden Valerien Ismael, topu mümkün olduğunca çabuk bir şekilde geri kazanmak isteyecektir.

Bununla birlikte, Rosier’in iki maçta belirli bölümlerde sağ stoper olarak görev yapması da dikkat çekti.

Genç yıldız adayları

Sezon öncesi kamplarında en çok merak edilen şeylerden biri de yeni yıldız adaylarıdır.

Beşiktaş’ta da Avusturya kampında 21 yaşındaki Oğuzhan Akgün ve 19 yaşındaki Emirhan Delibaş dikkat çekti.

Özellikle Werder Bremen maçında Emirhan Delibaş’ın sol kanattan yaptığı asist ve Oğuzhan’ın ceza sahası içi sol çaprazından sol ayağıyla yaptığı tek vuruşla yakın köşeden kaydettiği gol, taraftarlar adına heyecan verici bir bölümdü.

İki oyuncu da bileğine hakim ve yetenekli. Yeni sezonda ikisi de birer Süper Lig ya da 1. Lig takımına kiralanabilir.

Geçtiğimiz sezon Ümraniyespor’un Süper Lig’e yükselmesine yardımcı olan 21 yaşındaki orta saha Kartal Kayra Yılmaz, Avusturya kampında sadece Mainz maçında 6 dakika forma giydi.

18 yaşındaki kaleci Emre Bilgin ise üç maçta da ikinci yarılarda Ersin Destanoğlu’nun yerine oyuna girdi.

Badra Cisse (19), Aytuğ Kömeç (17), Semih Kılıçsoy (16), Berkay Vardar (19), Necati Bilgiç (18); daha önce A takımda forma giymiş olan Serdar Saatçı, Emirhan İlkhan ve Ajdin Hasic ile birlikte forma şansı bulan diğer oyuncular oldular.

Serdar Saatçı, Viktoria Plzen maçında oyuna girdikten 12 dakika sonra oyundan alındı ve gösterdiği tepkinin ardından kulüp tarafından kadro dışında bırakıldı.

Geçtiğimiz sezon taraftarı heyecanlandıran Emirhan İlkhan yalnızca Mainz maçında 25 dakika forma giymiş olsa da bu süre zarfında yaptığı dikine koşular ve attığı çalımlarla yeni sezon öncesinde kendisini yeniden hatırlattı.

En fazla süreyi Gedson aldı, Cenk Tosun umut verdi

Beşiktaş’ın üç hazırlık maçına da ilk onbirde başlayan isimler; Ersin Destanoğlu, Necip Uysal, Welinton, Montero, Rosier, Umut Meraş, Gedson Fernandes ve Cenk Tosun oldu.

Sekiz oyuncudan en fazla süreyi alan isim ise, 221 dakika sahada kalan Gedson Fernandes’ti.

Valerien Ismael’in Portekizli oyuncudan beklentisi büyük ve o da üç maçta da iyi performans sergiledi.

Beşiktaş’a üçüncü kez imza atan Cenk Tosun, ilk iki maçta biraz tutuk bir görüntü sergilese de Mainz karşılaşmasında daha diriydi.

Salih Uçan’ın ara pasıyla ceza sahası içi sağ çaprazında topla buluşan ‘Tosun Paşa’, uzak köşeye çok temiz vurdu ve Beşiktaş taraftarlarının geçen sezonun başından bu yana çılgına döndüğü ‘bitiricilik’ problemini çözebileceğinin sinyallerini verdi.

Cenk’in golünün ardından Twitter’da Michy Batshuayi’nin ‘TT’ olması da bunun bir sonucuydu.

‘Presshorst’ ile 45 dakika

Kuşkusuz, Beşiktaş’ın bu sezon en fazla öne çıkan özelliği ön alan baskısı olacak. Valerien Ismael, bu oyun yapısına göre bir santrfor istedi ve Wout Weghorst, uzun uğraşlar sonunda transfer edildi.

İlk kez Mainz maçında forma giyen Weghorst, oyuna ikinci yarı başlarken dahil oldu.

Birkaç kafa vuruşu denemesi yapması doğal. Fakat kenardaki Ismael’i muhtemelen en çok heyecanlandıran iki pozisyon 85 ve 90. dakikada yaşandı.

‘Pres canavarı’ Hollandalı, 85’te rakip stopere baskı yaptı ve seken top sol kanattaki Rıdvan Yılmaz’da kaldı. Weghorst, maçın son anlarında da benzer şekilde topu takımına kazandırdı.

Beşiktaş, özellikle Vodafone Park’ta Weghorst’un bu özelliği sayesinde rakiplerin üzerine kâbus gibi çökmeye hazır olacak.

Muleka ve Weghorst uyumu

Beşiktaş’ın bir diğer heyecan verici transferi olan Jackson Muleka da Mainz maçında Weghorst ile aynı anda oyuna girdi.

Dar alandaki çabukluğunun yanı sıra Weghorst ile paslaşmaları, ikilinin çok iyi uyum sağlayabileceğine dair iyi sinyaller verdi.

48. dakikada sol çaprazdan ceza sahasına giren Muleka, kale sahası içindeki Boyd’a adeta ‘Al da at’ dedi fakat Boyd, topu kaleciye nişanladı.

Mainz karşılaşmasında Ghezzal, Muleka ve Weghorst’un oyuna girmesiyle birlikte Beşiktaş tempoyu bir hayli yükseltti ve rakip kalede net pozisyonlar üretti.

Rıdvan Yılmaz’ın durumu

Eintracht Frankfurt’a transferi son anda iptal olan Rıdvan Yılmaz, Viktoria Plzen maçında 62, Mainz karşılaşmasında ise devre arasında oyuna girdi.

Özellikle Mainz maçında sol kenardan birçok orta yaptı. Fakat Rosier ile birlikte henüz ritmini yakalayamadı.

Umut Meraş, geçtiğimiz günlerde beIN SPORTS’a verdiği röportajda Rıdvan’ın bu süreçten olumsuz etkilendiğini ve bu yüzden onunla bir konuşma gerçekleştirdiğini söylemişti.

Genç oyuncunun hâlâ Frankfurt’a gitme ihtimali var

Haber Kaynağı: GOAL

Yorum Yap

Bir Cevap Yazın

Copyright 2019 HaberKartalı. Tüm hakları saklıdır. Fivi Yazılım
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi için tıklayın.