haberkartali.net

Gana’da yeşeren bir aşk: Beşiktaş

08 Haziran 2020 - 17:54
Bir grup Ganalı futbolsever, başkent Akra’da kurdukları takımla 2017’den bu yana Beşiktaş adıyla yerel liglerinde boy gösteriyor.

Futbol taraftarlığı muhafazakarlar ve ‘kalbinin’ sesini dinleyenleri sık sık karşı karşıya getirir. Ancak aslolan, oyunun kendisi ve sahip olunan birden fazla ortak özelliktir belki de. Gana’daki bir grup futbolsever için dünyanın bir diğer ucundaki takımla aynı kalp atışını paylaşmak için birkaç sebep yeterli.

Afrika’nın batısındaki gözde ülkelerden biri olan Gana’nın sanayi ve ticaret başkenti Akra’da, doğal bir Beşiktaş sevgisi yeşeriyor.

Mohammed Aminu Dauda isimli Müslüman yatırımcının girişimleriyle 2009 yılında Lenient FC adında bir futbol akademisi kuruldu. Yaklaşık 11 yıldır faaliyetini sürdüren ekibin başkanı Dauda, 2017 yılında Beşiktaş Berlin ile temasa geçti ve onların da desteğiyle ismini Besiktas Berlin Football Academy Of Accra olarak güncelledi. Gana 3. Ligi’nde profesyonel olarak takım, çoğu Afrika takımında olduğu gibi yetersiz şartlar altında mücadele ediyor.

Gana Beşiktaş

Besiktas Berlin Football Academy Of Accra, Gana 3. Ligi’nde mücadele ediyor.

Yaşları 10 ile 24 arasında değişen futbolcular, çektikleri özel videolarda söyledikleri bestelerle de 8 bin kilometre öteye, İstanbul’a seslerini duyurmaya çalışıyor.

Başkan Dauda ile gerçekleştirdiğimiz sohbette, Siyah Beyazlılar’a olan ilgisinden ve projeye başlama sebeplerinden konuştuk.

– Neden Beşiktaş?
“İlk olarak renkleri ve sembolü ilgimi çekti. Kartallara çok yakından ilgi duyardım. Beşiktaş’ın sembolünün de kartal olması ve renklerinin Siyah Beyaz olması ben de sempati yarattı. Kartal ile bağlantısı olan her şeye kalpten bağlıyım, dolayısıyla Beşiktaş’a da öyle.”

– Afrika’da takım kurmak ve adlandırmak hangi süreçler sonucunda gerçekleşiyor?

“Afrika’da kulüplerin çoğu takımlarına istediği ismi koyabiliyor. Burada Bayern Münih’i de görebilirsiniz, Manchester United’ı da Real Madrid’i de. Çoğu münferit oluşumlar olsa da Avrupa’daki takımlardan destek olan çok fazla kulüp de var. Kulübümüzün ilk adı Lenient FC idi. Beşiktaş’a olan ilgimden dolayı ben de bu yönde bir yol izlemek istedim.”

– Kulüple bağlantı kurmayı denediniz mi?
“Daha önce İstanbul’u da Vodafone Park’ı da ziyaret etme imkanım oldu ancak bir türlü Beşiktaş’ta yetkili bir kişiyle görüşüp projemizden bahsedemedim. İnşallah bu vesileyle onlara da ulaşabilirim.”

Gana Akra Beşiktaş

Dauda’nın Vodafone Park ziyareti.

– Ulaştığınız takdirde Beşiktaş’tan ne gibi bir beklentiniz olabilir?
“Biz yalnızca Gana’ya değil Afrika’nın çeşitli ülkelerindeki çoğu yerel lige hakimiz. Başta ben, burada çok fazla ligi takip edip futbolcu izliyorum. Bizim maçlarımıza da Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gözlemciler geliyor. Beşiktaş bizi benimserse, biz tüm Afrika’dan genç yetenekleri çok erken yaşta kulübümüze kazandırabiliriz. Bunu çok istiyoruz.”

Gana Beşiktaş futbol akademisi

Akra Beşiktaş Futbol Takımı’nın lig maçından bir kare.

İmkanlarınız nasıl, Beşiktaş formalarını nasıl temin ettiniz?

“İmkanlarımız çoğu Afrika takımında olduğu gibi kısıtlı. Bir tane formamız var ve oynayacak sahamız yok. Ben maçların olduğu hafta gidip saha kiralıyorum ve orada oynuyoruz. Beşiktaş bizi benimsediği takdirde bu sıkıntıları kolayca aşabiliriz. En büyük dileğimiz bu.

Formaya gelirsek, Beşiktaş Berlin’den bizi ziyarete gelen bir arkadaşımız, yaptığımız işten çok etkilendi ve takımımıza forma göndermek istedi. O günden beri o formaları giyiyoruz. Ancak günde 5 antrenman yaptığımız için ayrıca forma bastırmak durumunda kaldık ve kendimizce Beşiktaş forması yaptık.”

Gana Beşiktaş futbol akademisi        Gana Beşiktaş futbol akademisi

Yeterli imkanlara sahip olmayan kulübün kendileri için diktikleri Beşiktaş logolu formaları.

Formaları olmadığı için kendi formalarını dikip üstüne Beşiktaş arması koymayı eksik etmeyen ve bundan hiçbir çıkarı olmayan bir grup topluluğun hikayesi. Dünyanın neresinde olursa olsun, denizaşırı dahi olsa Mohammed Aminu Dauda, bir kulübü sevmek için onun çevresinde bulunmaya gerek olmadığının en açık örneği.

Alt yapıların oldukça yetersiz olmasına karşın ısrarla yabancı sınırının tartışıldığı futbol düzeninde, Afrika’da kendiliğinden yeşeren bu aşk doğru yönlendirildiği takdirde Beşiktaş’ın geleceğinde önemli bir yere sahip olabilir.

Gana Beşiktaş
Kulübün Gana’da aldığı sertifika.

Haber Kaynağı: haberkartali.net Özel Haber

Yorum Yap

“Gana’da yeşeren bir aşk: Beşiktaş” için bir cevap

  1. […] haber ilk olarak haberkartali.net’te […]

Bir Cevap Yazın

Copyright 2019 HaberKartalı. Tüm hakları saklıdır. Fivi Yazılım
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi için tıklayın.
%d blogcu bunu beğendi: