haberkartali.net

“İşte sezonun ‘VAR’ raporu”

20 Haziran 2022 - 10:28
Futbol yorumcusu Murat Fevzi Tanırlı, Süper Lig'deki 2021/2022 sezonun VAR raporu özetini köşe yazısında değerlendirdi.

Murat Fevzi Tanırlı, Süper Lig’deki 2021/2022 sezonun VAR raporu özetini Hürriyet‘teki köşe yazısında değerlendirdi.

“İlk yarıda 58 olan ‘VAR’ın müdahale ettiği pozisyon sayısı ikinci devrede 101’e çıktı. En çok müdahale Altay’ın karşılaşmalarında yaşandı (19 maçta 22 karar). Trabzonspor, lehine en çok karar değişen takım oldu; 19 VAR müdahalesinde 14 karar, bordo mavililerin lehine çıktı. ‘VAR müdahalesi sonucu kâr-zarar’ tablosunun en çok kaybedeni Antalyaspor (7 aleyhte karar). Bu rakam Fenerbahçe ve Galatasaray’da -2, Beşiktaş’ta -1.
Süper Lig’de 2021-22 sezonunun ilk yarısını 49 maçta 58 müdahalesiyle tamamlamıştık. İkinci devre 101 karar daha VAR müdahalesiyle değişti, tartışmalar “Gelsin bir baksın kardeşimciler” ile “Protokol böyle söylüyorcular” arasında sürüp gitti.

Barış Şimşek’in dikkati nerede?

İlk devreyi protokolcüler kazanmıştı, genel olarak iyi gidiyordu ancak ikinci yarı öyle olmadı. Hatta VAR kadrosundaki Erkan Engin ve Özgüç Türkalp’ten skandal hataların fazlaca gelmesi manidar oldu. Bu ikili son olarak Bandırmaspor-Eyüpspor TFF 1. Lig play-off rövanşında VAR ve AVAR olarak birlikte görev alıp misafir takımın iptal edilen golünde protokole uymayan müdahaleleriyle sezon finalini sıvayarak taçlandırdılar(!). VAR Koordinatörü Barış Şimşek, sanırım UEFA görevlerine çok fazla odaklandığından yurt içindeki görevlendirmelerde dikkatini toplayamıyor.

Kural hatasında da aynı isim vardı

Zorbay Küçük’ün kural hatasına imza attığı, saç baş yoldurtan ihlal yeri ve baraj uygulamasıyla endirekt serbest vuruşun kullanıldığı Trabzonspor-Beşiktaş karşılaşmasının VAR koltuğunda da yine Erkan Engin vardı.

159 karar değişti

VAR’da iptal edilen 40 golün 24’ü ofsayt, 13’ü faul, 3’ü elle oynama gerekçesiyle. Verilen penaltılarda ise faul ve elle oynama farkı yok denecek kadar az. Hatta ligin ikinci yarısında VAR müdahalesi ile verilen 41 penaltıdan 22’si elle oynama, 19’u faul gerekçesiyle. İmrenerek izlediğimiz İngiltere Premier Lig’de sezon boyunca değişen karar ise sadece 120. İngilizlerde VAR ile verilen penaltı sayısı 38. Aramızdaki çarpıcı fark, sadece hakem kalitesiyle veya istatistikle asla açıklanamaz; hem etik hem de futbol mantalitesi farkının yüzümüze tokadıdır.

· 20 takımdan 7’si sezonu kazançlı kapattı. 5 takım ne kâr ne zarar ederken, 8 takım zarar yazdı.

· Trabzon, lehine en çok karar değişen ve en kazançlı (+9) takım oldu. 14 maçında 19 VAR müdahalesinden 14’ü lehineydi.

· Başakşehir’in 9 maçında 12 karar (6’sı lehine 6’sı aleyhine) değişti. İlginç istatistik, VAR müdahalesi yaşanan hiçbir maçtan mağlup ayrılmamaları (7G-2B).

· Rizespor’un 18, Göztepe’nin 16 maçında VAR müdahalesi yaşandı. İkisi de bu maçların 11’ini kaybetti.

· Antalya, Başakşehir ile birlikte VAR müdahalesiyle en az maçta (9) karşılaşan takım oldu. Ancak Akdeniz ekibi ligin en şanssızıydı. Değişen 11 karardan sadece 2’si lehine sonuçlandı.

· VAR, en çok Altay’ın maçlarında sahaya karıştı. Siyah beyazlıların 19 maçında 22 karar değişti (12’si lehine, 10’u aleyhine).

· Sadece 16.haftada hiç VAR müdahalesi yaşanmadı.

· 26. haftadaki Göztepe-G.Saray sezon rekoru kırıldı, 4 karar değişti. VAR da Mete Kalkavan vardı.”

Haber Kaynağı: haberkartali.net

Yorum Yap

Bir Cevap Yazın

Copyright 2019 HaberKartalı. Tüm hakları saklıdır. Fivi Yazılım
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi için tıklayın.