haberkartali.net

Dört büyükler borçlarla boğuşuyor

24 Ağustos 2020 - 11:19
Kulüplerin bankalara ve faktoring kuruluşlarına borçları, en yüksek ve can sıkıcı kalemi oluşturuyor.

2020 yılı mali raporlarının açıklanmasıyla Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un toplam finansal borçları ortaya çıktı: 6.1 milyar TL.

1 yılda gerçekleşen artışı, bunun nedenlerini ve raporların önemli noktalarını, Bağımsız Denetçi ve Mali Müşavir Gökhan Tiryaki, değerlendirdi. Pandeminin bu tabloya düşük bir etkisi olduğunu vurgulayan Tiryaki, şu ifadeleri kullandı:

Katlanarak artıyor

“Finansal borçlar 1 yıl öncesine göre %30 yani 1.4 milyar TL arttı. Bu, borçların 3 yıldan kısa bir sürede katlanması demek. 4 kulübün borçları yönetilebilir aşamayı geçti.

Kulüpler gelirlerinin çok üzerinde harcadıkları için borç sarmalına girdiler ve bu sarmalın boyutu gün geçtikçe büyüyor. Sadece geçen yıl 714 milyon TL zarar açıklayan kulüpler için bu durum şaşırtmıyor.

bankalar sözleşmesi beşiktaş

Kısadan uzun vadeye

Yapılandırma anlaşmasıyla birlikte kısa vadeli borçların toplam finansal borçlara oranının yüzde 60’tan yüzde 34’e seviyesine inmesi, göreceli olarak olumlu bir durum. Hatta Fenerbahçe yapılandırmaya girerse, 4 kulübün toplam kısa vadeli borcu yüzde 20’lere kadar gerileyebilir. Buradaki esas sorun, kulüplerin mevcut gelirlerinin finansal borçları ödemeyecek duruma gelmesi.

Devlet müdahalesi

Borçlar ödenmezse devlet işe daha fazla müdahil olur. Anlaşmalar yenilenecek. Durum buraya gidiyor. İnsanlar ‘Bankalar kulüpleri ele geçirecek’ diye korkuyor ancak bankalar ne bu kadar büyük bir mali yükün altına girmek ister, ne de faizle para kazanmaya devam edebilecekken sorumluluk sahibi olma yoluna gider. Şartlar zaten lehlerine.

Toplam borç 8.3 milyar lira

“2020 raporlarına göre 4 büyüklerin finansal borcu 6.1 milyar TL ancak 5 yıllık faizlerle rakam aslında daha fazla. Ödenecek faiz 2.2 milyar TL. Kulüpler, bankalar ve faktoring şirketlerine 5 yılda 8.3 milyar TL ödeyecek. Gelecek yıl 2.3 milyar ödenmesi gerekiyor. Geçen yıl 2.4 milyar TL geliri olan kulüplerin nasıl ödeyeceği soru işareti.”

“Geçen yıl 1 milyar TL faiz ödedi kulüpler. Beşiktaş, 1 yıllık gelirinin 3’te 2’sini borçlanma maliyetlerine aktarmış. Fenerbahçe de kazandığı her 5 liranın 4 lirasını finans kuruluşlarına vermiş.”

Beşiktaş: Likidite krizi yaşıyor

Artış yüzde 41 oranında. Yapılandırma anlaşmasıyla geçen yıl 250 milyon liralık nakit kredi kullandılar. Beşiktaş’ı diğer kulüplerden ayıran, gelirlerinin son 2 yılda 400 milyon liraya yakın azalması, geçen yıl 477 milyon ile likidite krizi yaşaması. Geçen yıl sadece futbol takımının ücretleri ile borçlarını karşılayamadılar.

Haber Kaynağı: Sözcü Skor

Yorum Yap

Bir Cevap Yazın

Copyright 2019 HaberKartalı. Tüm hakları saklıdır. Fivi Yazılım
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi için tıklayın.