haberkartali.net

Fortuna Sittard Başkanı Gün: “Hedefimiz yeni Mesut’ları Beşiktaş’a kazandırmak”

13 Ocak 2020 - 20:25
Beşiktaş'ın "Avrupa Yetenek Kazandırma Projesi" adı altında bir ortaklığa imza attığı Fortuna Sittard Başkanı Işıtan Gün, projeyi anlattı.

Beşiktaş ile “Avrupa Yetenek Kazandırma Projesi” adı altında bir ortaklığa imza atan Fortuna Sittard’ın başkanı Işıtan Gün, projenin detaylarını Goal ekibine anlattı.

Beşiktaş ile yaptığınız iş birliğinin tam tanımı ve içeriği nedir? Kamuoyunda Beşiktaş’ın pilot takımı olduğunuz şeklinde yanlış bir algı var. Bizi bilgilendirir misiniz?

“Bizim Beşiktaş ile yaptığımız iş birliğinin pilot takım tanımıyla hiçbir ilgisi yok.  Bizim fikrimiz ise şuydu; kulübümüzün bulunduğu yerin 100 kilometre etrafında iki milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Bu çok ciddi bir oran. Elbette bu havuzun içinde de çok yetenekli genç futbolcular bulunuyor. Biz bu oyuncuları her sene düzenli olarak aynı yerde, aynı tarihlerde, bilimsel, sistematik ve istikrarlı bir şekilde taramasını yapmayı ve bu oyuncularla ilgili en azından elimizde bir veri tabanının bulunmasını istedik. Bu genç oyuncuları tespit edip, onları bizim kulübümüz Fortuna Sittard ya da Beşiktaş’a kazandırmayı hedefliyoruz. Bu oyuncular arasından bir tane Mesut Özil ya da İlkay Gündoğan’ı bulabilirsek, zaten proje fazlasıyla hedefine kavuşacak.

Amacımız ise her yıl iki bin oyuncuya ulaşmak. Avrupa’daki Türk kökenli genç futbolcuların web sitemize kayıt olup, gerekli işlemleri yapmalarını bekliyoruz. Ardından 10 – 12 Nisan arasında Beşiktaş’ın akademi antrenörlerinin gözetiminde bir deneme kampı düzenlenecek.”

Beşiktaş ile böyle bir iş birliği fikri ilk olarak nasıl doğdu?

2016 yılında Fortuna Sittard’ın başkanı olduğumdan beri ben bu projeyi birçok Türk kulübüne ve futbol yöneticisine ifade etmiştim. Beşiktaş’ta ise yeni yönetim gelir gelmez kendileri bizi aradı. Bize böyle bir talepleri olduğunu ve nasıl iş birliği yapabileceklerini sordular. Biz de kendilerine projemizi paylaştık ve hızlıca ilerledik.

“Bizim projemizin sadece bir heyecan olmadığını herkes görecek”

“Beşiktaş’ın hedefi elbette yetenekli genç oyuncuları bulup kendi bünyesine kazandırmak. Bundan Milli Takım’ımızın da faydalanacağını ümit ediyoruz. İkinci olarak da az önce bahsettiğim gibi ciddi bir veri tabanı oluşacak. Beş yıl içinde yaklaşık 10 bin oyuncudan oluşan bir veri tabanına sahip olmayı hedefliyoruz.

Türkiye’de bu tip projeler büyük bir heyecanla başlar; ancak sonunda hiçbir şey çıkmaz. Bizim projemizde ise böyle bir şeyin olmayacağını herkes görecek. Biz bu konuda çok iddialıyız. Oyuncuların ailesi, okulu, babasının mesleği, vatandaşlık durumu, fiziksel ölçümleri, kısacası her şeyini kayıt altına alacağız.”

Bu anlaşmayla Beşiktaş’ın Avrupa’daki en yetenekli Türk futbolcularını kendi bünyesine katacağını söyleyebilir miyiz?

“Gayet tabii. Erkek futbolcular arasında 14 – 17 yaş arası hedefleniyor. 15 yaşındaki bir çocuğu görüp, tespit edip, bünyenize katıp, bu şekilde ilerlemeye çalışmak çok önemli. Fakat elbette oyuncu seçme ve tarama faaliyetlerini ne kadar bilimsel yaparsanız yapın, bu işin bir kesinliği yok. Öyle olsa dünyada milyar dolarlık şirketler var, bir danışman tutarlar ve her maçı kazanırlar. Futbolda böyle bir şey yok. Belki de güzelliği de bu. Gelecekte çok büyük bir yetenek olacağı öngörülen 15 yaşındaki bir oyuncudan hiçbir şey olmayabilir; hiçbir gelecek görünmeyen bir oyuncudan çok büyük bir yıldız da olabilir. Ama bizim yapmak istediğimiz şey, en azından istikrarlı bir şekilde bir şey denemek. Amacımız bu.”

Beşiktaş bu proje sayesinde yeni bir Oğuzhan’ı 13-14 yaşında tespit ettiği takdirde, bu oyuncuyu hemen Türkiye’ye getirecek mi? Yoksa belli bir yaşa gelene kadar sizin kulübünüz Fortuna Sittard’ın bünyesinde mi devam edecek?

“Bunun önceden bir reçetesini yazıp ona göre davranmak mümkün değil. Oyuncunun nerede yaşadığı, pasaport durumu, okulunun yeri, ailesinin mesleği, oyuncunun yeteneğinin hangi seviyede olduğu, bütün bunların değerlendirilmesi gerek. Bir senaryoya göre; oyuncu çift pasaporta sahip olabilir, ailesi Türkiye’ye yerleşebilir, o zaman Beşiktaş oyuncuyu hemen bünyesine katabilir, aksi takdirde bir süre bizim akademimizde yer alabilir. Burada bakmamız gereken ilk şey mevzuat. Fakat bunlar prosedürle ilgili konular, önemli olan ise yeteneği bulmak. Yeteneği bulduktan sonra ortak bir şekilde hareket edilir.”

Fortuna Sittard iyi oyuncular yetiştiren bir kulüp. Şu an Norwich’te oynayan Todd Cantwell, gelişimini sizin kulübünüzde sağlamıştı. Aynı şekilde Ajax’taki Perr Schuurs’u da sayabiliriz. Bu proje sayesinde Beşiktaş ile ilişkileriniz gelişirse, gelecekte Beşiktaş’ın oyuncularınızın transferinde öncelik hakkı elde etmesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

“Hayır. Çünkü bu da organik bir ilişkiye girer. Tabii ki ilişkilerimiz geliştiği takdirde iki kulüp arasında oyuncu transferleri gerçekleşebilir. Ama sistematik olarak bir oyuncumuzu Ajax’ın değil de Beşiktaş’ın almasını istememiz gibi bir düşüncemiz olamaz. Oyuncu transferlerine rasyonel bir şekilde karar vermemiz gerekiyor.”

Haber Kaynağı: Goal.com

Yorum Yap

Bir Cevap Yazın

Copyright 2019 HaberKartalı. Tüm hakları saklıdır. Fivi Yazılım
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi için tıklayın.